October 5, 2014 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 6-2014 (In memoriam: Hans Goddijn)

Voor Hans

Het is zondag avond 22.00 uur als de telefoon gaat. Ik herken het nummer en realiseer me dat het een gekke tijd is om nog te bellen. Meestal geen goed nieuws…Het is mijn collega bij Pianowereld, Elger Niels. Ik hoor aan zijn stem dat het slecht nieuws is. Onze chef en pianovriend Hans Goddijn is overleden.

Nog helemaal beduusd van het telefoongesprek zit ik met Jorinde op de bank. Ik had Hans een paar dagen ervoor nog gesproken, en samen plannen gesmeed om Pianowereld ook online goed op de kaart te zetten. Het is ook wat rumoerig in “pianoland” dus ik wilde hem toch nog even laten weten dat ik er alles aan zal doen om Pianowereld waar het kan en nodig is gezond de toekomst in te laten gaan. Wat ben ik blij dat ik hem toch nog even belde in plaats van hem een e-mailtje te sturen.

Mijn gedachten gaan terug naar mijn begintijd bij Pianowereld. Via mijn “mentor” en oud redacteur George Olthof (? 15-5-2011) kwam ik in contact met Hans. Ik kreeg van hem de eer om als tweede “Jonge meester” in Pianowereld te mogen verschijnen. Hij was een trouwe bezoeker van mijn concerten en examens. Hij gaf me na mijn Bachelor examen in Utrecht mijn eerste redactie baantje: een vaste column in Pianowereld… Carte blanche! Ik mocht schrijven over wat maar in me opkwam, over concerten, lesgeven, Leipzig, componisten, het internet… Alles mocht! Wel op voorwaarde dat ik elke column eerst aan Jorinde voorlegde. De vrouw had volgens Hans een zeer kritische rol in het schrijfproces en was essentieel om de column scherp en helder genoeg op papier te krijgen. Daar ben ik het nog steeds helemaal mee eens! (en Jorinde – al gniffelend – ook natuurlijk). Hans gaf me de kans om een naam op te bouwen, als musicus, als schrijver en nu als echt cultureel ondernemer. Voor hem misschien een klein gebaar, voor mij een grote stap in mijn carrière.

Ik heb Hans leren kennen als een gepassioneerd mens dievan heel veel dingen kon genieten: piano’s, muziek, schrijven, oldtimers, tuinen, katten en natuurlijk van de mensen om hem heen.
Hij heeft met Pianowereld een hecht team van pianofielen verzameld die allemaal iets wilden bijdragen aan dit unieke blad. Als het aan mij ligt, gaan we met het hele team hard aan de slag om Pianowereld ook in de toekomst als gezond en inspirerend muziekblad te laten voortbestaan. Natuurlijk met het mooie magazine zoals Hans dat heeft opgebouwd en ons heeft nagelaten, maar ook online met nieuwe ambities en misschien een nieuw gezicht.

Ik hoop dat ik ook namens u mag spreken als ik zeg dat Hans gemist zal worden, en dat hij met enorme trots, waar hij nu ook is, mag kijken op zijn Pianowereld.  Aan de familie van Hans wens ik veel kracht en troost bij het verwerken van dit verlies.

Alexander Buskermolen