October 1, 2014 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 5-2014

Je naam

Sommige mensen doen er alles aan om online niet gevonden te worden, en zijn wars van social media zoals Facebook en Twitter. De voornaamste reden die wordt aangevoerd is de wens van privacy en bescherming van persoonsgegeven. Niet helemaal onterecht als je het mij vraagt.
Er is ook een groep mensen die met grote regelmaat allerlei informatie op internet zet, en er eigenlijk  niet meer onderuit kan: de musici.

Nou moet het bovenstaande wel wat genuanceerd worden. Als je als klassiek musicus het grootste deel van je tijd in een orkest speelt, heb je wellicht niet veel te maken met (zakelijk gebruik van) social media en internet. Maar als freelancer zoals ik is het absoluut noodzakelijk om online (en offline natuurlijk!) vindbaar te zijn. De concurrentie voor het “kunstje” dat ik kan is enorm. Of het nou gaat om het geven van pianoles, het begeleiden van een koor of het spelen van een klassiek recital, het aanbod is groot. Je zult dus flink met je naam moeten strooien  om mensen naar je website en Facebook pagina te leiden, en op die manier aan werk te komen. Het opgeven van een deel van je privacy is dus noodzakelijk voor ons werk.

Is online aanwezigheid de enige manier om aan werk te komen? Nee, gelukkig niet! Als ik kijk naar mijn eigen werkzaamheden als pianist, komt 90% van mijn werk voort uit eerdere werkzaamheden en contacten of netwerken. Gelukkig maar, want dat betekent dat men blijkbaar tevreden was over mijn werkzaamheden of pianospel. En als zij tevreden zijn, zullen ze al gauw je naam doorgeven aan andere geïnteresseerden. Die naam is dus eigenlijk alles: het staat voor je gehele reputatie als musicus, en je moet er zorgvuldig op zijn.

U als lees/luister publiek heeft daar een belangrijk aandeel in. Uw “recensie” van het concert of gelezen artikel gaat van mond tot mond, en indien u het geheel waardeloos – of minder sterk uitgedrukt –  “niet naar uw smaak vond”, zullen opmerkingen met die strekking op veel plaatsen een al dan niet blijvende indruk achterlaten. Daar gaat de goede naam en reputatie van de artiest! En u weet waarschijnlijk niet waaraan eventuele onzorgvuldigheden te wijten zijn… Was het gewoon een slechte voorbereiding? Een geval van gebrek aan stalen zenuwen? Of zijn er moeilijke privé omstandigheden waardoor de performance van de artiest onder druk is komen te staan? Het kan van alles zijn! Artiesten, het zijn net mensen he?

Mocht u een sterke mening hebben over het resultaat van een artistieke inspanning, probeert u zich dan eens een leven als artiest voor te stellen. Het is een wereld zoals in de politiek, waarbij iedere toehoorder wel iets vindt, en zelfs beter denkt te weten. Ik hoop dat u, samen met mij optimistisch, vergevingsgezind en begripvol naar het podium kijkt, wetende dat naast talent en uren van studie, ook lef en kwetsbaarheid nodig zijn om dit mooie beroep uit te oefenen. Zie het niet als een preek van uw vaste columnist, maar als een herinnering aan het leven achter de schermen van een kunstenaar. Een kunstenaar met een naam…

Alexander Buskermolen