April 1, 2014 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 2-2014

De digitale docent

De afgelopen twee decennia is het internet ontzettend snel gegroeid. Voor alle producten en diensten is een website te vinden, van wasmachines tot de veertjes van een balpen. En als zo’n website succesvol is, volgt er al gauw concurrentie die nog net even scherper is qua prijs. Elke sector is dus ruimschoots online vertegenwoordigd. Hoe zit dat online met klassieke muziek? Op YouTube is klassieke muziek ruimschoots vertegenwoordigd (zie ook mijn column in PW 2-2011). Maar ook het online leren pianospelen heeft een vlucht genomen. Hieronder een overzicht van enkele “spelers” op het web:

www.iplaythepiano.com
Op iplaythepiano.com is inmiddels aardig wat repertoire van pianocomposities beschikbaar. De website biedt een abonnement aan waarbij je onbeperkt toegang krijgt tot video’s van professionele pianisten die het pianorepertoire doornemen. De lessen zijn over het algemeen zo opgebouwd dat de betreffende compositie eerst (deels) wordt gespeeld, waarna de docent begint met uitleggen. Een voordeel van deze website is dat de beeld en geluidskwaliteit erg goed zijn, en alles helder en gestructureerd wordt gepresenteerd. Een nadeel is dat de les middels voice-over wordt vertaald omdat de docenten in hun eigen taal spreken (voornamelijk Frans). Tevens is het abonnement behoorlijk prijzig: €19,- per maand. Omdat het cameraperspectief is beperkt tot een enkel shot vanuit de punt van de vleugel, biedt de website ook geen inzicht in de techniek van de pianist. Uiteindelijk zijn de instructies puur bedoeld als aanvulling op de interpretatie van de kijker.

www.playthepianotoday.com
Deze website trok mijn aandacht omdat je hier op zeer systematische wijze een begin leert maken met het spelen van jazz en blues. Zowel de absolute beginner als de meer gevorderde (klassiek georiënteerde) pianist leert hier alles over akkoord omkeringen, toevoeging van ‘blue notes’, close and wide grips en nog veel meer. De video’s zijn overzichtelijk gecategoriseerd en je kunt er voor kiezen alle lessen te downloaden, of de dvd box te kopen. Het geheel bevat 14 dvd’s, 4 meespeel cd’s en een interactieve cd-rom voor op de computer. Het downloaden kost je $20,- en wanneer je de dvd’s fysiek in handen wilt hebben, kost het $86,50. Geen abonnementsvorm dus je weet gelijk waar je aan toe bent. Het videoperspectief is zo gekozen dat je perfect kunt zien wat je moet doen voor de echte jazz sound. Wat mij betreft een aanrader!

www.pianolessons.com
De oprichter van deze website was er vroeg bij en pianolessons.com maakt inmiddels deel uit van een grote mediagroep die via verschillende websites muzieklessen aanbiedt. De marketing is op en top Amerikaans: mooie aanbiedingen en een strakke website met veel zoekgemak. Wederom een website gericht op de lichte muziek. Veel popnummers en jazz kennis in compacte videoclips.

Het repertoire is grofweg ingedeeld in drie moeilijkheidsniveaus. Tevens biedt de website theorie (gehoor)training en lessen in maat en ritme aan. Een groot deel van de content is vrij verkrijgbaar, echter wel in een verkorte versie. Wil je over al het materiaal beschikken, dan moet je “the piano system” kopen. Dit is wederom een lessysteem van dvd’s $147,- of via een abonnementsvorm voor een maandelijks bedrag van $25,-.

YouTube en NoteforNotes
Wanneer je bij YouTube “how to play…” in typt, krijg je een enorme lijst aan zoekresultaten, sommige meer geschikt dan andere bij het ondersteunen van je studie. Een onlangs gestart initiatief om elkaar op weg te helpen met klassieke composities leren spelen, is van ondergetekende. Het heet NoteforNotes (www.notefornotes.com) en is zo ingericht dat iedereen artikelen kan aanmaken, en bijvoorbeeld met behulp van videoclips techniek en interpretatie inzichtelijk kan maken.

NvN_Logo_800x140

Uiteindelijk vind je online geen vervanger voor je pianoles, maar de mogelijkheden om onlineje kennis en kunde uit te breiden zijn eindeloos. Veel plezier!

Alexander Buskermolen