May 25, 2016 Alexander Buskermolen

Nieuwe zakelijk leider Ricciotti Ensemble benoemd: Alexander Buskermolen per direct in charge bij straatsymfonieorkest

Persbericht, 25 mei 2016

Via Tia Schutrups PR & Promotie

Nieuwe zakelijk leider Ricciotti Ensemble benoemd

Alexander Buskermolen per direct in charge bij straatsymfonieorkest    ????????????????

 

Alexander Buskermolen is de nieuwe zakelijk leider van het Ricciotti Ensemble. Hij volgt Sander Smeets op die het orkest sinds begin 2014 heeft geleid. Alexander is een culturele ondernemer pur sang: een pianist met commercieel touché. Buskermolen is de oprichter van een muziek-productiebedrijf maar eveneens een digitaal platform voor muziekdocent en leerling.

Hij is het archetype van een nieuwe generatie, die zich realiseert dat musici van nu de cultuurmakers van morgen zijn en niet anders weet dan dat profilering veelal online gebeurt.

 

Alexander en Ricciotti

Wie Alexander Buskermolen heeft gevolgd ziet hoe ‘naturel’ zijn stap naar het Ricciotti Ensemble is. Bij een grote handelsbank had hij de positie van ‘sales advisor’. Alexander leerde hier de taal van een corporate omgeving en de behoeften van klanten kennen. Verrijkt met dit kijkje in de keuken, startte Alexander zijn opleiding piano, in Nederland en Duitsland. Nadien startte hij zijn eigen muziek-productiebedrijf, waarin hij diverse activiteiten exploiteerde: die van uitvoerend pianist, pianodocent, tekstschrijver, blogger en repetitor. Tegelijkertijd was Buskermolen actief als producent van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Hier leerde hij het klappen van de zweep in productieland: met de voeten in de klei en de rode loper uitrollen — musici in staat stellen wat zij het beste kunnen. Met de start-up Children’s Corner, mede via crowdfunding gefinancierd, ontwikkelde Alexander een online leeromgeving voor docenten en hun leerlingen.

 

Bestuur en directie van het Ricciotti Ensemble zijn vol vertrouwen dat Alexander middels een perfecte mix van cultureel DNA en commercieel know how, het Ricciotti Ensemble verder kan verankeren. Dit zal hij doen door o.a. in te zetten op talentontwikkeling (een kerncompetentie vanuit zijn eigen muziekpraktijk) alsook verder inhoud te geven aan de sleutel van het Ricciotti sinds het in 1970 is opgericht: publieksbereik, het vermogen om daadwerkelijk contact te leggen. Bij dit alles is het zoeken naar gemengde financiering steeds een uitgangspunt.

 

Alexander Buskermolen

Alexander Buskermolen (Leidschendam, 1985) is opgeleid als klassiek pianist (Fontys Conservatorium, Tilburg; Hochschule für Musik und Theater ‘Felix Mendelssohn-Bartholdy´, Leipzig; HKU, Utrecht). Na zijn studie richtte Alexander Lexo Music Productions op. Binnen Lexo Music Productions werkt Alexander als uitvoerend pianist, pianodocent, freelance columnist/ schrijver/ blogger (o.a. voor het vakblad Pianowereld en de website Pianostreet), repetitor en cultureel ondernemer. Alexander is (mede-) oprichter van Children’s Corner, een online leeromgeving waarin muziekdocenten en leerlingen met elkaar kunnen communiceren. Overigens is hij gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de HKU in Utrecht. Eerder was Alexander o.a. research trainee bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en producent bij de Nederlandse Strijkkwartet Akademie.

 

Het Ricciotti Ensemble

Het Ricciotti Ensemble (‘Overal en voor iedereen’) is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Opgericht in 1970 onder het motto ‘Kunst de straat op’, brengt het orkest live symfonische muziek op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straten en pleinen, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook op de Antillen, onder de Brandenburger Tor, op het Rode Plein of in Srebrenica. Het orkest heft principieel geen entree: alleen dan zijn de optredens voor iedereen daadwerkelijk toegankelijk. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. Een groot deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti op tournee in Nederland; eenmaal per jaar toert het Ricciotti door een buitenland. Jaarlijks geeft het Ricciotti minstens 100 optredens, kriskras door Nederland.