September 8, 2015 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 3-2015: Hollandse ambitie

In 2010 deed ik voor mijn Master scriptie onderzoek naar de instrumentenbehoefte van jong muzikaal talent in Nederland. In dit onderzoek werd bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan bij de rol van de diverse conservatoria als het gaat om talentbegeleiding en het assisteren bij het vinden van een goed instrument. In deze periode was ook net een uitvoerig rapport gepubliceerd door de commissie Dijkgraaf, waarin het kunstenonderwijs –  dus ook de conservatoria – onder de loep werd genomen.

Eén van de speerpunten van dit rapport was de wens (opdracht) vanuit de commissie richting de conservatoria om zich zeer specifiek te gaan profileren en hun ambities uit te spreken én waar te maken. Te lang heeft het ministerie toegezien hoe de vele conservatoria van Nederland allen poogden de nieuwe toptalenten voor het internationale concertpodium op te leiden. Iedereen had die ambitie, in de praktijk bleken slechts twee á drie scholen die ambitie echt waar te maken. Een gevoelige snaar maar, zo vond de commissie Dijkgraaf, het moest echt anders.

De vraag is dan ook hoe het er anno 2015 voor staat in onderwijsland. Hebben de inmiddels acht resterende hogescholen de opdrachten opgepakt en met welk resultaat? Met enige regelmaat spreken toonaangevende Nederlandse docenten zich lovend uit over onze opleidingen en de hoeveelheid talent, iets wat ik van harte onderschrijf.
Echter, een enkele Nederlandse jonge musicus heeft inmiddels de echte  internationale top bereikt, bijvoorbeeld Hannes Minnaar aan het klavier en – hoewel van een iets eerdere generatie- Janine Jansen zonder enige twijfel natuurlijk ook. Toch blijf ik wachten op Nederlandse finalisten in de allergrootste concoursen: Tchaikovsky in Moskou, van Cliburn in de V.S. , de Koningin Elisabeth wedstrijd in Brussel….

Tchaikovsky 2015

Ik blijf me de komende tijd verder verdiepen in deze vraag: wat maakt ons muziekonderwijs anders dan dat in Rusland, China, Zuid-Korea en Japan? Is het een kwestie van grote aantallen of een kwestie van innovatief (of conservatief!) opleiden. Ik ben benieuwd, ook naar uw mening!

 

Alexander Buskermolen
Lexo Music Productions