September 8, 2015 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 2-2015: Ja, ik ben een cultureel ondernemer!

Ik weet het nog als de dag van gisteren: op mijn diploma uitreiking op het Fontys Conservatorium in 2011 zei mijn toenmalige decaan het volgende: “Alexander is een cultureel ondernemer in hart en nieren …”. Ik voelde me gevleid maar ik moest ook al snel toegeven dat ik mezelf nog nooit zo had gezien, laat staan dat ik die term op mezelf toepaste. Dat is bijna vier jaar later veranderd.

Goed, wat is dat cultureel ondernemerschap dan precies? Eigenlijk gewoon ondernemen, maar dan in de culturele sector/muziekland. Als ondernemer probeer ik aan te voelen waar een bepaalde behoefte aan is en probeer ik een product of dienst te bedenken die aan die behoefte tegemoet komt. Uiteraard is het geven van pianoles daar een voorbeeld van, het is per slot van rekening een dienst. Maar is dat nou echt ondernemen?

Nee, voor mij althans niet. Ondernemen staat voor mij voor het opbouwen van een bedrijf dat ook bij mijn afwezigheid gewoon door gaat en geld verdient. Aangezien de lespraktijk (vooralsnog) direct van mij afhankelijk is, is dit niet het echte ondernemen. Ik moet bekennen dat een column schrijven ook niet aan dit criterium voldoet. Leuk is het gelukkig wel!
Het bovenstaande neemt niet weg dat er heel wat ondernemerskwaliteiten bij komen kijken om een succesvolle en gezonde lespraktijk op te bouwen en draaiende te houden, maar dat terzijde.

Wat ik dan wel doe om echt te ondernemer? Mijn ondernemersdroom is om op grote schaal een enorme impuls te geven aan het leerproces van muziekleerlingen, jong en oud. Hoe ik dat doe? Kijk maar eens op www.notefornotes.com

NvN_Logo_800x140

Met ondernemende muzikale groet,

Alexander Buskermolen
Lexo Music Productions