September 8, 2015 Alexander Buskermolen

Column Pianowereld 1-2015: Blij met succes, blijer met teleurstelling

In weinig culturen is het gebruikelijk om openlijk over minder succesvolle zaken te praten. Onze levens lijken voor de buitenwereld – en al helemaal op Facebook – een aaneenschakeling van succes en mooie gebeurtenissen. Het zelfde geldt voor het leven van musici: je Twitter of Facebook bericht vlak na een concert zal waarschijnlijk met geen woord reppen over je verkeerde inzet of een complete miskleun tijdens de climax van het stuk.

Ook als docent kun je enorme teleurstellingen te verwerken krijgen: je leukste leerling stopt ineens met de les, je altijd goede relatie met een leerling staakt vanwege betalingsachterstanden, et cetera. Mijn meest recente teleurstelling betrof een jonge leerling van 16 jaar oud. Precies twee jaar geleden kwam zij bij mij in de lespraktijk met een enorme bevlogenheid en motivatie, maar ook met een zeer gebrekkige techniek en een totale afwezigheid van enig klankbesef. Een extra uitdaging was het feit dat dit meisje het syndroom van Asperger heeft. Vol enthousiasme zijn we aan het werk gegaan, en al gauw waren de inspanningen hoorbaar. Succes, toch?

Vorige maand zegde deze leerling haar lessen op, en wenste de laatste twee maanden van haar lescontract niet meer ‘uit te zitten’. Zo schreef ze dat ze zich vaak niet begrepen voelde en dat ze de klik miste. Trots op mijn werk als ik ben, voelde ik een enorme teleurstelling. Onder mijn begeleiding verloor een redelijk talentvolle leerling haar complete interesse in de piano. Ik weet dat haar syndroom voor een heel groot deel verantwoordelijk was voor deze wending, maar het blijft een persoonlijke teleurstelling. Wat had ik anders kunnen doen? In dit geval een lastige vraag om te zomaar te beantwoorden.

frustrated

Kort samengevat wil ik u in het nieuwe jaar meegeven dat ik er van overtuigd ben dat men meer leert van de tegenslagen dan van eindeloos succes. Een gezonde dosis zelfreflectie en genoeg zelfvertrouwen doet wonderen, zeker ook voor de muzikale ontwikkeling. Ik wens u een schitterend, muzikaal, succesvol én leerzaam jaar toe.

Alexander Buskermolen