October 29, 2014 Alexander Buskermolen

Eerste indrukken bij het Internationaal Franz Liszt Concours Utrecht

Zoals u in eerdere berichten al kon lezen, schrijf ik sinds enkele weken geregeld over de tiende editie van het Liszt Concours Utrecht. De afgelopen maand waren het voornamelijk introducties van de 23 kandidaten, maar sinds maandag 27 oktober is het pianogeweld…en schoonheid dan toch echt losgebarsten. De tiende editie is van start gegaan!

Op het moment van dit schrijven heb ik reeds 16 kandidaten beluisterd in de prachtige Hertz kamermuziek zaal in het nieuwe TivoliVredenburg (zie foto hieronder). Met keuze uit maar liefst acht vleugels, te zijn twee maal Steingraeber, twee maal Yamaha, twee maal Steinway & Sons en twee maal Fazioli (2,87 m en 3,09 m) is er voor ieder wat wils. Weinig opvallend is dat de Steingraeber door geen enkele kandidaat werd gekozen. Juist wel opvallend is dat Yamaha vaker werd gekozen dan het meest dominante merk op de markt, Steinway & Sons. Let wel, Yamaha vleugel 1 werd helemaal niet gekozen. De overige instrument statistieken:

Steinway D 1: 8 x gekozen
Steinway D 2: 2 x gekozen (Ghraichy & Constantinov)
Fazioli 3,09: 2 x gekozen (Klimo & Shen)
Fazioli 2,87: 2 x gekozen (Nicoletta & Giorgini)
Yamaha CFX 2: 8 x gekozen

tivolivredenburg_hertz_1_fo

 

Na de Yamaha 2 vleugel direct na en soms direct voor de Steinway 1 te hebben gehoord snap ik de voorkeur voor de Yamaha heel goed. De kandidaten hoeven simpelweg minder hard te werken om veel klank uit de diskant te halen. In het bijzonder bij duivels snelle octaaf passages in de rechterhand werkt de Yamaha veel makkelijker mee qua power, helderheid en articulatie. Alleen de pianisten met wat meer massa in het bovenlichaam doen direct voordeel met de Steinway 1.

Morgen, donderdag 30 oktober volgen de laatste zeven kandidaten uit de kwart finale waarna aansluitend de negen halve finalisten bekend worden gemaakt. Ik heb al een voorkeurslijstje, welke ik aan het einde van de middag of direct na de laatste pianist bekend zal maken. Ik ben erg benieuwd hoeveel overeenkomsten er zijn met het lijstje van de jury!

Tot slot is het leuk om te vermelden dat tijdens zo’n prestigieus concours er ruimte is om collega musici en muziekjournalisten te ontmoeten. Er worden ervaringen uitgewisseld en soms wat gediscussieerd over de prestaties en kansen van de deelnemers. Kijk voor de Nederlandse korte toelichtingen op de prestaties van de kandidaten eens op de website van Peter van Korlaar en zijn Pianoinstituut.

Hier tot slot nog het YouTube kanaal van het Liszt Concours Utrecht: https://www.youtube.com/user/lisztcompetition