Column Pianowereld 2-2013

Heel jong talent?

Zoals wel eens eerder uit mijn columns blijkt, sta ik redelijk sceptisch tegenover het stempel “Jong Talent” en alle zaken die daar mee geassocieerd worden: pushende ouders, onderontwikkelde sociale vaardigheden, technisch sterke maar muzikaal weinig origineel of authentieke uitvoeringen, schaamteloos kopieergedrag als het gaat om interpretatie. Enfin, u begrijpt vast wat ik bedoel. Sinds een maand of zeven moet ik vaker dan normaal aan het beeld van jonge muzikantjes denken. Waarom? Omdat mijn vrouw Jorinde en ik over een kleine zes weken ons eerste kindje verwachten.

Voordat we concreet met gezinsplanning bezig waren (alsof je het echt in je agenda kunt zetten), fantaseerden we wel eens over het idee dat een kind van twee professionele musici heel veel muzikaal talent zou kunnen hebben. Ik zie het al helemaal voor me, Buskermolen junior op het Steinway Concours, daarna Prinses Christina Concours, is het al te vroeg om hem in te schrijven voor het concours van de Young Pianist Foundation??? Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel een klein gat in de lucht sprong toen de echoscopiste bij de 20-weken echo meldde dat ons hummeltje nu al flink lange vingers had. “Mooi” dacht ik, “dat wordt een pianist!” Jorinde heeft uiteraard andere plannen, maar wellicht komt ze daarop terug als hij begint met viool oefenen…

Misschien moeten we dezelfde insteek hebben als veel ouders bij het dopen van hun baby: wij geven het eerste zetje, de rest komt vanuit het kind zelf. Of niet natuurlijk. Nu ik dat zo zeg, realiseer ik me wel dat ik er heilig van overtuigd ben dat het vroeg laten kennismaken met klassieke muziek alleen maar positieve effecten heeft op de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. En als het beoefenen van een instrument echt van jongs af aan wordt aangeleerd, is dagelijks oefenen eigenlijk heel normaal. De problemen beginnen pas wanneer we drie kinderen krijgen, en ze alle drie piano willen spelen, of viool (probleem voor mijn oren en portemonnee). Misschien kan ik het wel zo sturen dat we over een jaar of tien een leuk Buskermolen junior pianotrio hebben. Als ze het talent en uiterlijk van hun moeder hebben, kan het gemiddelde Koninginnedag  (oh wacht, Koningsdag) optreden nog aardig winstgevend worden. Oké, ik dwaal nu echt af.

Laat ik dan afsluiten met de volgende voornemens. Dat kleintje mag gewoon lekker zelf ontdekken waar zijn talenten en interesses liggen, en ik zal me concentreren op een gezonde en verantwoorde opvoeding, dat is al uitdaging genoeg. Als u over vijf jaar op YouTube toch een filmpje van mijn zoontje tegenkomt waarin hij Chopin Etudes uit zijn mouw schudt, wilt u dan alstublieft contact met mij opnemen en mij nog even herinneren aan deze column? Bij voorbaat dank!

Alexander Buskermolen

 


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721