Column Pianowereld 1-2013

De bladluis deel 2; In dienst van de Maestro

Het is 26 december 2012 en alle les en concertverplichtingen zitten erop. De families zijn bezocht en na al die kerstdiners hoef ik de komende dagen niet meer te eten. Dat komt goed uit, want als ik het schema voor de komende vijf dagen bekijk, blijkt dat ik het flink druk krijg. Het 10e Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht gaat van start en ja, ook dit jaar ben ik er weer bij…als bladluis (voor uitleg van deze term, zie PW 1-2-2012). Niet alleen dit jubileum maakt het extra bijzonder, ook de komst van één van de allergrootste nog levende pianisten laat mijn pianohart sneller kloppen.

Als Special Guest heeft artistiek leider Janine Jansen meesterpianist en befaamd kamermusicus Menahem Pressler uitgenodigd. Hij zal maar liefst vier verschillende concerten spelen, allemaal in kamermuziekverband en dus…met een bladomslaander aan zijn zijde. Het programma:

Concert 1: Schumann pianokwartet opus 47. (twee keer in de kerkenmarathon)
Concert 2: Schubert vioolsonate D574 (met Janine Jansen op viool)
Concert 3: Mozart pianoconcert no. 12 in A KV 414
Concert 4: Schubert’s Winterreise met tenor Christoph Prégardien

Voor het eerste concert werd ik ruim voor aanvang van het Schumann kwartet door de producente gevraagd naar de kamer van Menahem Pressler te komen. Het voelde alsof ik op audiëntie ging bij de paus! Pressler zat in een eigen kamer, afgezonderd van de drukte. Ik stelde me aan de Maestro voor en vroeg of er nog zaken waren waar ik op moest letten. In plaats van me door de hele partituur te leiden, begon hij te informeren wat mijn achtergrond was en bij wie ik had gestudeerd. De volgende 20 minuten bestonden uit een betoog van Pressler over wat de ingediënten zijn van een goed docent, en wat je als docent vooral niet moet doen. Het eerste hoorcollege was een feit, en velen zouden er de komende dagen nog volgen!

Voor en na ieder concert bleek er gelegenheid voor boeiende en vaak ook grappige gesprekken. Ondanks zijn leeftijd van 89 jaar is Menahem Pressler nog volledig scherp van geest. Als ik van de 50 bladzijden er één iets te laat had omgedraaid, kreeg ik dat direct na het concert te horen. Als hij met de Fancy Fiddlers het Mozart concert repeteerde, wist hij alle inzetten uit zijn hoofd, en hoorde hij iedere onzuiverheid en onregelmatigheid. Ook deze jonge strijkers hingen aan zijn lippen en hoefden zich geen twee keer te laten zeggen wat er verbeterd moest worden.
Duidelijk was trouwens wel dat voor de echt virtuoze capriolen de Maestro de trefzekerheid miste die hij vroeger zonder twijfel wel had. Daar stond tegenover dat de muzikale zeggingskracht ongekend hoog was. Over iedere noot was nagedacht. Dit kwam nog het meest tot zijn recht in het slotstuk en wat mij betreft  het hoogtepunt van dit festival: Winterreise van Franz Schubert.

In een volgepakt Vredenburg Leidsche Rijn zorgden Pressler en Prégardien voor een emotionele muzikale reis zoals ik die nog nooit heb ervaren. Alles klopte, de musici, de vleugel, de concentratie van het publiek…alles. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik naast deze zeer bijzondere man en pianist op het podium mocht zitten. Een avond die ik nooit, maar dan ook nooit meer zal vergeten.

Een gezond en muzikaal 2013 gewenst!

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721