Column Pianowereld 2-2012

Frustratie versus inspiratie

Eén van de grootste verschillen tussen de (semi)prof en de amateur is dat de eerste MOET spelen, er vanuit gaande dat een nieuw beroep kiezen geen optie is natuurlijk. De eisen die aan een professioneel musicus worden gesteld zijn dat je vrijwel foutloos speelt, een sterke podiumpresentatie hebt en natuurlijk in staat bent om je publiek mee te nemen op een muzikale reis. Deze verantwoordelijkheden kunnen de creativiteit en ontspanning soms flink in de weg zitten. Maar ja, wat doe je dan als je op maandagochtend om 9:00 uur achter de piano kruipt, inspiratieloos en opkijkend tegen een stapel onleesbare bladmuziek?

De gemiddelde amateur musicus heeft één “verplichting” en dat is dat hij/zij regelmatig naar de les gaat om samen met de docent aan de stukken te sleutelen. Over het algemeen speelt deze musicus puur voor het plezier en vanwege de liefde voor de muziek of specifieke stijlen en composities. De perfecte motivatie om met veel enthousiasme en overgave dagelijks achter het instrument te kruipen. Misschien kunnen de profs hier nog wat van leren tijdens de inspiratieloze momenten.

Inmiddels heb ik een paar manieren gevonden om mezelf een beetje op te peppen op de momenten dat de drang om te spelen niet volledig aanwezig is. Hier een kort overzicht dat u misschien ook van pas komt:

  1. Ga regelmatig naar een live concert toe. Pianorecital, kamermuziek concert, symfonisch concert, jazz recital, het maakt niet uit. Laat u verrassen door het enorme aanbod aan talentvolle musici in Nederland, zowel bij de categorie Jong Talent als bij de meer gevestigde musici. Let op het gemak waarmee deze mensen spelen, en het plezier dat zij hebben in het delen van hun muziek. Schakel eens tussen analytisch luisteren en wegdromen bij de muziek. Beiden hebben zo hun voordelen!
  2. Wissel eens van docent, voor één of twee lessen. Een frisse blik op uw eigen ontwikkeling doet wonderen. Hoe goed een docent ook is, hij of zij werkt altijd binnen een eigen kader, en zal ongetwijfeld sommige aspecten minder belangrijk vinden dan andere. Daarnaast wennen docent en leerling ook aan elkaar, en bestaat er de kans dat de band die er tussen beiden ontstaat, de feedback wat minder effectief maakt. Elk voordeel heeft zijn nadeel zullen we maar zeggen.
  3. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar YouTube en sites zoals www.medici.tv (volledige klassieke concerten op topniveau) zijn ware inspiratie boosters. Als u op zoek bent naar nieuw repertoire, of een nieuw voorbeeld zoekt: dit zijn de sites. Onthoud wel: clips kijken valt niet onder studeren. Het echte werk gebeurt natuurlijk aan de piano!
  4. Begin uw studiemoment eens met het heel langzaam spelen van een paar toonladders. Concentreer je hierbij puur op de klank en de ontspanning van polsen en armen. Grote kans dat u na tien minuten alle motivatie hebt om eens flink met de stukken aan de slag te gaan.

Fijne studieweken en speelmomenten gewenst!

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721