Column Pianowereld 4-2011

Eindexamen Master of Music!

Onlangs was het dan eindelijk zo ver: mijn Master of Music eindrecital. Tijd om mijn studie aan het Fontys Conservatorium af te ronden! Op 23 juni 2011 speelde ik in de Goudse Schouwburg voor een flink thuispubliek dit laatste examen. Ondanks een incidentele zenuwaanval keek ik al weken naar dit moment uit. Mooie muziek die ik met bevriende musici mocht uitvoeren.

Zowel in de aanloop naar het examen als de dagen erna betrapte ik mezelf erop terug te denken aan de afgelopen zes á zeven jaar. Zeven jaar geleden: ik deed voor het eerst toelatingsexamen bij enkele conservatoria in Nederland. Ik was kansloos. Eén van de docenten in een jury vertelde mij dat ik absoluut geen talent had voor de piano en dat ik vooral maar iets leuks moest gaan doen met mijn VWO diploma. Omdat ik voelde dat dit niet waar was, zocht ik een nieuwe docent (David Mannesse) en volgde een jaar lang intensief les. Ik werd bij diverse conservatoria aangenomen en kon mijn professionele loopbaan als pianist beginnen. Zes jaar verder en ik ben afgestudeerd als Master of Music (met een mooie beoordeling). Toch gek hoe dingen kunnen lopen…

Maar wat is er precies in die zeven jaar gebeurd? Welke factoren zijn nou van invloed geweest op mijn ontwikkeling? Ook al ben ik de gene die de toetsen moest indrukken, ik kon het niet alleen (waarschijnlijk nog steeds niet). Ontzettend veel mensen hebben mij intensief begeleid, gesteund en continu geprobeerd het beste uit mij te halen. Soms betekende dit dat ik werd gepusht nog meer te studeren. Soms juist wat minder, om zo meer tijd te besteden aan andere zaken, ook buiten de muziek. Van sommige docenten kan ik precies zeggen wat ze mij hebben meegegeven, van anderen juist niet  en is hun invloed gewoon hoorbaar en zichtbaar. Maar het zijn niet alleen de docenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Familie en vrienden die keer op keer komen luisteren bij try-outs en concerten en je ongeacht het aantal foute noten en andere miskleunen blijven supporten en stimuleren door te gaan op het ingeslagen pad. Op de momenten vlak voor het betreden van het podium, wanneer de zenuwen maximaal aanwezig zijn en ik wederom denk “waarom heb ik ook alweer dit beroep gekozen?”, speelt hun steun een grote rol.

Daarnaast zijn er nog de talloze fondsen die Nederland rijk is en musici zoals ik in staat stellen inspirerende masterclasses in binnen en buitenland te volgen. In de besturen van deze fondsen zitten mensen die begrijpen wat het betekent om je droom achterna te gaan en je leven te wijden aan muziek. Deze mensen hebben mij de afgelopen jaren het vertrouwen gegeven dat ik wel degelijk een plekje kan hebben in een wereld barstensvol talent en geweldige musici.  Kortom, de weg die ik heb afgelegd om er achter te komen wat ik als musicus wil en te zeggen heb, is alleen maar mogelijk geweest door het vertrouwen en de toewijding van heel veel mensen.

En nu? Na een zwart gat van welgeteld twee dagen is het tijd om me voor te bereiden op een nieuw seizoen vol concerten, wellicht een concours, lesgeven, het verder ontwikkelen van mijn onderzoeksvaardigheden en last but not least: het blijven ontdekken van de ongelofelijke zeggingskracht van muziek.

Alexander Buskermolen

Eindexamen master

Alexander samen met Hans Eijsackers


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721