Column Pianowereld 2-2011

Alexander’s  youtube-logo(2)  pianovideo Top 5

Voor de meeste conservatoriumstudenten is het geen geheim meer. Filmpjessite YouTube (www.youtube.com) staat barstensvol videoclips van beroemde pianisten. Zowel opnames van de meesters van de 20e eeuw, Horowitz, Curzon, Bolet, als ook de jongere meesters Lugansky, Kissin en Gavrylyuk zijn hier beschikbaar. Meer dan eens heb ik uren van studie ontwijkend gedrag vertoond door van het ene naar het andere filmpje door te klikken. Daarom vond ik het hoog tijd worden voor een top 5 lijstje van bijzondere clips! Bij ieder nummer vindt u het exacte webadres en de zoektermen die u op de website van YouTube kunt invullen.

Leuk om te vermelden is dat steeds meer musici en componisten YouTube gebruiken als ontmoetingsplek om muziek en achtergrondinformatie te delen. Tevens is het onderdeel van het moderne arsenaal aan PR materiaal voor de jonge carrière gerichte musicus. Het is gratis, toegankelijk en er is technisch enorm veel mogelijk om jezelf zo goed (en hopelijk getrouw) mogelijk te etaleren. Voor de geïnteresseerden, neem een kijkje op http://www.youtube.com/user/alexjbus85

Veel plezier!

Plaats 5

Zoekterm: George Li performs Beethoven concerto 4
George Li on YouTube

George Li (1995) is de definitie van een wonderkind. Ik houd normaal gesproken absoluut niet van de superlatieven die piepjonge pianisten beschrijven als de nieuwe sensatie. Meer dan eens druipt het cliché en de door de ouders of docent opgelegde artistieke houding er vanaf. Bij George Li is het tegendeel waar. George bezit een natuurlijke en oermuzikale houding ten opzichte van de piano. Zijn hele uitstraling is die van gepaste volwassenheid, gecombineerd met een fabelachtige techniek. Zijn articulatie is glashelder en zijn frasering heeft een perfecte balans van rust en voortstuwende energie. Juist deze balans is bij de bovenstaande clip prima te horen.

Bezoek na het zien van deze clip op YouTube ook eens zijn website: www.georgelipianist.com Hier vindt u zijn uitgebreide repertoirelijst met maar liefst 13 pianoconcerten en talloze clips van de uitvoeringen ervan met orkest. Let wel, de orkesten zijn vaak van matige kwaliteit maar George zijn spel is briljant en maakt vaak alles goed.

Plaats 4

Zoekterm: Lang Lang Don Juan

Lang Lang Don Juan Paraphrase Franz Liszt

Dit is in mijn ogen één van de meest spectaculaire clips op YouTube. De wereldberoemde Chinese pianist Lang Lang die in Carnegie Hall de uiterst virtuose Don Juan parafrase van Franz Liszt speelt. Ik weet dat er een hoop kritiek op Lang Lang is, dat hij met te veel show en met te weinig oprechtheid speelt. In een enkel geval deel ik dat, maar er zijn er maar weinig pianisten in de wereld die zo’n enorme beheersing van het instrument bezitten en miljoenen mensen inspireren met hun muziek.

Dit fragment bestaat uit twee delen, waarbij in het tweede gedeelte de spanning enorm wordt opgebouwd. Let ook eens op de onorthodoxe (understatement!) positie van de polsen en ellebogen. Wellicht dat het woord “uniek” het beste beschrijft wat er gebeurt…

Mocht dit te veel van het goede zijn, probeer dan ook eens de versie gespeeld door Enrico Pace:

Enrico Pace Don Juan Paraphrase Franz Liszt


Plaats 3

Zoekterm: Jorge Bolet Masterclass

Masterclass on Rachmaninov Piano Concerto 3 by Jorge Bolet

In dit lijstje mag één van de oude meesters niet ontbreken. Deze clip uit 1983 is onderdeel van een reeks van 14 clips waarbij jonge pianisten zoals Ira Levin het beroemde 3e pianoconcert van Sergeij Rachmaninov doornemen. Bolet deelt zijn ervaringen met dit werk en heeft extra aandacht voor de interactie met het orkest en de interpretatie van de componist zelf (Bolet ontmoette Rachmaninov meerdere malen). Bolet kende het werk zo goed dat ook de orkestpartij op de tweede piano uit het hoofd werd gespeeld! Kortom, een unieke kijk op een overbekend en zeer gecompliceerd werk.

Plaats 2

Zoekterm: Hannes Minnaar Saint Saëns

Hannes Minnaar Finale KE wedstrijd Saint Saëns

Gelukkig zit er ook een Nederlandse pianist in deze top 5. Hoewel Hannes Minnaar nog niet veel op YouTube te vinden is, hebben de mensen van Canvas zijn uitvoering van Saint Saëns zijn 5e pianoconcert mooi vastgelegd. Bovenstaande clip is slechts een stukje van het derde deel van dit concert. Vrijwel iedereen was het er tijdens het concours over eens: een uitstekende en originele keuze voor de finale van het meest prestigieuze concours ter wereld, gespeeld door een groot talent van Nederlandse bodem. Hopelijk heeft Hannes de weg vrij gemaakt voor meer toekomstige Nederlandse concourswinnaars!

Plaats 1

Zoekterm: Lugansky Prokoffiev 2

Prokoffiev Piano Concerto 2 Nikolai Lugansky

Eén van de beste live concerten op YouTube is het concert van de Russische meesterpianist Nikolay Lugansky tijdens de BBC Night of the Proms in the Royal Albert Hall Londen. Hij speelt hier onder leiding van dirigent Vladimir Jurowksi mijn favoriete pianoconcert: het tweede pianoconcert van Sergeij Prokoffiev. Voor mij komen muzikale en technische perfectie hier bij elkaar. Puur genieten dus!


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721