Column Pianowereld 6-2010

De culturele crisis en de magische wisseltruc

Cultureel Nederland is sinds enkele maanden in rep en roer. Iedereen kent de getallen inmiddels: 200 miljoen euro aan bezuinigingen met een onevenredig groot deel doorbelast naar de podiumkunsten. Weg met de omroeporkesten en het grootomroepkoor. Het kabinet Rutte kort buiten enige proportie op de “linkse hobby’s”. Toch een vreemde term voor een sector waar voornamelijk VVD en CDA stemmers hun vrije tijd en geld aan besteden….

Op de Nederlandse conservatoria is het niet veel anders. In Utrecht is besloten het aantal hoofdvaklessen van de toch al karige 32 lesweken naar 30 terug te brengen. Dit betekent 30 uur pianoles per jaar voor een student die daarvan wordt geacht later zijn/haar brood mee te gaan verdienen. Daar komt bij dat een aantal topdocenten op straat is komen te staan, waarna vervangers werden aangenomen die vrijwel hetzelfde kosten!!

De bezuinigingen van het Utrechts conservatorium doorkruisten ook mijn plannen. Het plan was om in mijn laatste jaar van de Master plaats te nemen in de pianoklas van Hans Eijsackers. U raadt het al, dat plan ging niet door. Kort samengevat, na een snelle auditie  ben ik sinds September 2010 officieel 2e jaar Master student piano bij Hans Eijsackers…in Tilburg. Met 48 uur pianoles in het vooruitzicht verheug ik me op het eindrecital dat ik in Juni 2010 mag geven. Met Hans als uitstekend docent en coach ben ik ervan overtuigd dat het komende jaar er één wordt vol muzikale diepgang en speelplezier.

Vanaf Januari 2011 zal ik op een meer uitgebreide manier invulling geven aan een column in Pianowereld. Ik hoop u ook dan te kunnen boeien met meer belevingen en ontmoetingen uit de Nederlandse en buitenlandse wereld van de klassieke muziek.

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721