Column Pianowereld 5-2010

Eindexamens, op ieder conservatorium de drukste periode van het jaar. Denk je ’s ochtends om half 9 op tijd op school te zijn om een goeie vleugel te bemachtigen….zijn er 12 wachtende voor mij. Pfffff, was ik nou toch maar een uurtje eerder op gestaan!

Eind April, begin Mei begin je de eerste verschijnselen van examenstress te zien. Je studiegenoten die in Januari als laatste de kroeg verlieten, slaan vanaf nu iedere uitnodiging voor een ontspannen avondje af. Bij het wandelen door de lange gangen van het conservatorium van Leipzig komt uit iedere kamer hetzelfde geluid: eindeloos herhaalde loopjes en voor de strijkers 1283 keer diezelfde sprong, zou het nu misschien net iets beter zijn?

Het is nog maar een klein jaar geleden sinds ik aan die andere kant van de deur zat. Eindeloos blijven studeren om alle stukken zo schoon mogelijk te krijgen. En dat lijkt de spijker op de kop, want echt muziek maken? Nou, nee! De fobie om foutjes te maken bereikt zijn hoogtepunt en aan het studeerpatroon van de mensen om me heen te horen staan de docenten als slavendrijvers met een liniaal in de hand over de schouders van de ploeterende student mee te kijken. Als de student begin Juni volledig uitgeput nog 3 dagen heeft voor zijn of haar eindexamen verandert er iets: de docent schakelt over naar de “zorgmodus” en praat weer wat zelfvertrouwen in de student. De student, te moe om zich überhaupt nog zorgen te maken, ontspant, zet zijn oren weer open en laat muziek weer vrij door het lichaam stromen. Gevolg: schitterende eindexamens op zeer hoog niveau. Eind goed al goed.

Voor mij geen eindexamenstress, wel verhuisstress. Mijn jaar in Leipzig zit erop. Een ongelofelijk mooie tijd gehad en ontzettend veel geleerd. De plannen voor na de zomer (en die zijn er!)….die leest u de volgende keer.

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721