Column Pianowereld 4-2010

Er werd al weken naar uitgekeken, de nodige voorbereidingen werden getroffen, en de avond ervoor kwam menig pianist uit de gelederen van het conservatorium Leipzig maar moeilijk in slaap. Na een kort nachtje was het ook voor mij zo ver: de trip naar de fabriek van Steinway & Sons in Hamburg. Georganiseerd door één van de pianodocenten, en betaald door de lokale Steinway dealer, “Klavierhaus Michael Fich”. Om 5 uur ’s ochtends ging de wekker….

Het was weer even als op de basisschool, het jaarlijkse schoolreisje. Om 6:15 stonden we met dertig pianisten en enkele docenten voor de school, te trappelen om te vertrekken. De eerste vier uur bestond voornamelijk uit het wakker houden van de buschauffeur, die kennelijk nog minder had geslapen dan wij. Toch veilig in Hamburg aangekomen werden we hartelijk  ontvangen door de voorlichter van Steinway. Gedurende 2,5 uur werden we, inclusief audio-guide, door de fabriek van het bekendste pianomerk ter wereld geleid. Van de eerste houten plank tot en met het intoneren van de hamerkoppen, alles werd tot in detail uitgelegd en getoond. Er werd zelfs speciaal voor ons een ombouw voor een nieuw model B gebouwd!

Na deze indrukkenwekkende rondleiding en uitgebreide lunch volgde nog een rondvaart door de enorme haven van Hamburg waarna we (wederom met doodsangsten) met de bus terug naar Leipzig reden.

Bekaf maar voldaan plof ik rond half 12 ’s avonds in m’n bed. Ik doorloop nog even de foto’s die ik vandaag met m’n telefoon heb gemaakt, en kom tot de conclusie dat het één van de mooiste dagen van mijn verblijf in Leipzig was….tot nu toe.

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721