Column Pianowereld 3-2010

Het is lente in Leipzig. Het lijkt wel alsof de winter hier eind September begon, en een maandje geleden pas is opgehouden. Eindelijk kan ik weer zonder glijpartijen en halsbrekende (of polsbrekende) toeren naar het conservatorium fietsen. Nog een voordeel: uren buiten in de zon op een bankje partituren leren, heerlijk!

Het nieuwe semester is begonnen, en als ik naar mijn planning voor de komende maanden kijk, dan kom ik tot de conclusie dat mijn redelijk actieve sociale leven hier op een lager pitje moet worden gezet. Een kleine prijs als je al deze mooie dingen mag doen: Dvorak’s 9e symfonie in concert debuut met een orkest in de eerste week van Mei, Schubert’s Forellenkwintet later die maand, mijn opera debuut met Mozart’s Die Zauberflöte, 4 concerten begin Juni en nog een voorspeelavond met Scarlatti sonates op…..de Steinway van Vladimir Horowitz!! Ik was nog bezig met het indelen van mijn agenda toen mijn vriendin aankondigde in Oktober deel te willen nemen aan een vioolconcours in Italië, en of ik dus de komende maanden 6 vioolsonates wilde instuderen. Tsja, hoe kun je daar nou nee tegen zeggen?

Het bovenstaande zou als een klaagzang opgevat kunnen worden, maar niets is minder waar. Het betekent simpelweg dat ik weer enkele maanden verzekerd ben van fantastische muziek, meerdere doelen om naartoe te werken, en het geluk heb om met goede musici samen te werken. Een andere bijkomstigheid: Ik heb geen tijd om me zorgen te maken over het feit dat op het Utrechts Conservatorium de zoveelste bezuinigingsronde wordt doorgevoerd. Resultaat: slechts 30 lesweken en een aantal topdocenten op straat! Zowaar wel inspiratie voor een klaagzang….wordt vervolgd.

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721