Column Pianowereld 2-2010

Het is in iedere conservatoriumkantine een veel besproken onderwerp: Het aantal uren dat er per dag gestudeerd wordt.  Wat ik me kan herinneren van mijn eerste jaren op het conservatorium is dat wanneer het aantal uren achter de piano onder de (ongeveer) 4 per dag daalde, het schuldgevoel omgekeerd evenredig steeg. Pas jaren later kwam ik er achter wat een nutteloos getal het aantal uren per dag achter de piano eigenlijk was. Heb ik beter gestudeerd in de periodes waarin 6 uur per dag makkelijk werd gehaald? Nee, of toch…?

Het is misschien een open deur, maar het studeren van een instrument draait om effectiviteit en efficiëntie. Naast een mentale inspanning heb je ook te maken met lichamelijke inspanning. Een groot deel van de conservatoriumstudenten krijgt tijdens de studie al te maken met blessures als gevolg van een verkeerde speelhouding en studeergewoonte. De essentie van het studeren zit hem in het inzicht van de musicus om te zien wanneer welke studiemethode nodig is. En dat is precies de spijker op zijn kop! Er zijn maar weinig docenten die dit inzicht kunnen aanleren. In mijn beleving gaat het in dit geval helemaal niet om talent, maar om inzicht.

Daniël Barenboim sprak onlangs tijdens zijn lecture in Tilburg vele wijze woorden, maar de volgende woorden beschrijven precies wat ik bedoel als het gaat om de kern van onderwijs op “de hogeschool van de muziek”: “Het studeren van muziek gaat om het continu vragen stellen aan de partituur en aan jezelf. Muziek gaat om spontaniteit, spontaniteit door kennis en studie. Studeren is het zoeken naar kennis in de partituur, een eindeloze bron van expressie en inventiviteit.

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721