Column Pianowereld 1-2010

Sinds September 2009 studeer ik aan de Musikhochschule Felix Mendelssohn-Bartholdy in Leipzig. Hier studeer ik zowel piano als orkestdirectie, voor mij een droom die uitkomt omdat ik zo in deze twee werelden binnen de klassieke muziek kan werken. Sinds enkele jaren is het in Nederland vrijwel onmogelijk twee (of meer) hoofdvakken te studeren, iets wat voor dirigenten essentieel is. In Duitsland doet men gelukkig bijzonder veel om het ambacht dirigeren te onderwijzen, en hiermee het culturele erfgoed te bewaren.

Donderdagmiddag half vijf, ik betreed het lokaal voor mijn wekelijkse uur partituurspel. Mijn docent, een wat autoritair uitziende man, verwelkomt me met een luidruchtig “herein!”, en de les  kan beginnen. Ik was wat nerveus, het was de eerste les en ik wist nog niet wat ik kon verwachten. Ik haalde het aanbevolen lesmateriaal, “Schule des Partiturspiels” tevoorschijn en zette het op de vleugel. Eerste vraag: ”Wat wil je leren?” Mijn antwoord, iets te snel, misschien zelfs bijdehand: “Ik wil graag de Duitse traditie van het dirigeren leren”. Wat volgde was een vol uur durend monoloog over het overbrengen van traditie van maestro op leerling, en namen als Furtwängler, von Karajan en Masur werden meer dan eens genoemd. Om een lang verhaal tot een column te beperken, ik heb komend jaar toegang tot kasten vol partituren met aantekeningen van enkele grote Duitse maestro’s, en een wandelende encyclopedie als docent.

Over 4 weken staan de symfonieën van Mozart, Beethoven, Schumann en Dvorak op het programma, in te studeren met een Saksisch beroepsorkest. In één traditie treed ik nu al, en dat is die van nachten lang partituren studeren. Wie wil er nou slapen als je dit hier mag meemaken?!

Alexander Buskermolen


Alexander Buskermolen :: Telefoonnummer: +31(0)182-602795 :: Mobiele telefoon: +31(0)6-28415721